Cvet crvene orhideje

Sobno Cveće Koje Cveta – Top 10 Biljki Po Našem Izboru

Koliko god uživali u sobnom cveću i u njihovim prelepim listovima, ipak sasvim je drugačiji osećaj kada ugledamo sobnu biljku koja je ima cvet. Evo naših 10 favorita kada je u pitanju sobno cveće sa cvetom:

Ljubičasta afrička ljubičica na stolu

Afrička ljubičica

Afrička ljubičica je malena sobna biljka koja će vas obradovati cvetovima u beloj, plavoj, ljubičastoj boji. Nije preterano zahtevna za održavanje, sve što je potrebno da vaša afrička ljubičica cveta je da joj pružite dosta svetlosti ali indirektne, držite joj zemlju vlažnom i nikako ne dozvolite da voda prelije saksiju jer meke stabljike i podložne su truljenju.

 

Beli Spatifilum u saksiji

Spatifilum

Spatifilum je tropska bilkja koja potiče iz kolimbijskih džungli a prvi put je je viđena u Evropi u 18. Veku. Spatifilum je sinonim za za lepotu i prečišćavanje vazduha, da bi vaš spatifilum cvetao potrebno je da mu obezbedite polusenovito mesto u vašem domu i da ga dobro natapate vodom, zatim pustite da se zemlja osuši i uživajte u prelepim cvetovima.

 

Crveni anturijum u saksiji

Anturijum

Anturijum je višegodišnja biljka poreklom iz Centralne Amerike. Iako se može gajiti i napolju u tropskim klimatskim uslovima, anturijum se kod nas uglavnom gaji u sobnoj varijanti. Da bi vas anturijum obradovao svojim cvetovima potrebno je da mu obezbedite jako, indirektno svetlo i držite zemlju vlažnom ali nikako natopljenom.

 

Cvet belog sobnog Jasmina

Sobni jasmin

Sobni jasmin – Postoji nekoliko vrsta Jasmina koji mogu da se gaje u zatvorenom prostoru pa tako i Jasminum polyanthum, nama poznatiji kao sobni jasmin. Sobni jasmin je biljka puzavica koja nosi brojne male cvetove u obliku zvezde i karakteristikom predivnog mirisa. Sobni jasmin spada u jeftinije biljke i veoma je lagan za održavanje. Jasmin zahteva jako svetlo sa malo direktnog sunca. Dok cveta i aktivno raste Jasminu je potrebno dosta vode, zemlja mora biti vlažna skoro uvek, ukoliko se zemlja osuši, osušiće se i cvetovi.

 

Narandžasti cvet Klivije

Klivija

Klivija je letnji cvet koji uz dobru negu može cvetati od proleća do jeseni. Sobne klivije preferiraju jarko indirektno sunce, kvalitetnu mešavinu a vodu im prilagođavate po godišnjem dobu, jako je bitno da vašu Kliviju pustite da se odmori tokom zime.

 

Crvena Guzmanija u beloj saksiji

Guzmanija

Guzmanija pripada porodici Bromelija koje su sinonim za lagano održavanje. Postoji preko 12o vrsta Guzmanija i sve su poreklom iz Južne Amerike. Ova tropska lepotica je poznata kao epifitna biljka, što znači da raste na nekoj drugoj biljci, uglavnom na drvetu. Guzmanije mogu tolerisati i slabiju svetlost u odnosu na druge bromelije. Biljka najbolje uspeva na temperaturi iznad 15c i voli vlažno zemljište.

 

Cvet Ehmeje

Ehmeja

Ehmeja je prelepa sobna biljka koja takođe pripada porodici bromelija i ne zahteva previše nege kako bi vam ulepšavala dom prelepim cvetovima. Da bi vaša Ehmeja cvetala potrebno je da je držite na jakom svetlu, sa istočne ili zapadne strane. Ehmeju zalivajte tako da u posudi ispod saksije uvek ima vode.

 

Amarilis u saksiji

Amarilis

Retko koja sobna biljka će vas više obradovati svojim predivnim cvetom od Amarilisa a da joj pritom ne poklanjate puno pažnje. Amarilis najbolje uspeva ako mu pružite dosta svetla i toplu prostoriju, idealno mesto za Amarilis je pored prozora. Amarilis zalivajte tako da zemlja uvek bude vlažna.

 

Narandžasti cvet Kalanhoje u saksiji sa predmetima za presadjivanje

Kalanhoja

Kalanhoja – malena biljka sa prelepim cvetovima koja nam dolazi iz dalekog Madagaskara. Ukoliko želite da vam svojom lepotom krasi vaš dom potrebno je da je pružite dosta svetlosti i da povremeno zaboravite da zalijete vašu Kalanhoju.

Bela orhideja na stolu sa lampom i ukrasima

Orhideja

Kako da ova lista prođe bez kraljice nad sobnim biljkama sa cvetom a to je Orhideja. Orhideja je najpopularnija sobna biljka, iako ima bezbroj vrsta kod nas je najzastupljenija Orhideja Phaleneopsis. Ove biljke uspevaju na jakom ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti u popodnevnim časovima. Orhideje ne zahtevaju preterano zalivanje, otprilike ih zalivajte jednom nedeljno.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna