Guzmanija

1,600.00 RSD

Guzmanija je idealna sobna ili kancelarijska biljka.Zahvalna je za uzgoj u zatvorenom jer može da preživi i sa veoma malo svetla i ne smeta joj veštačko svetlo.

Ipak, ne prija joj da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.Guzmnija biljka može porasti do 60 cm u visinu i širinu.

Uzgoj guzmanije

Guzmanija spada u epifite, što znači da se ona svojim korenjem kači za koren neke druge biljke (obično neko drvo), umesto što raste sama. Epifite nisu paraziti i ne izazivaju nikakvu štetu kod domaćina. Guzmaniju možete posaditi u saksiji.

Pošto je njen koren više svojevrsno „sidro“ nego izvor vode i minerala, ako je zemlja previše meka i ako ima previše vode, koren će lako istruliti.

Ovaj problem možete izbeći na nekoliko načina. Koristite saksije i zemlju sa najboljom drenažom kako bi se omogućio adekvatan protok vazduha. Možete kupiti i zemlju specijalizovanu za biljke iz porodice bromelija ili sami praviti mešavinu od tresetnice, vermikulita i kore drveća. Truljenje korena ćete izbeći i određenim tehnikama zalivanja. Obavezno ostavite zemlju u saksiji da se sasvim osuši pre nego što opet zalijete biljku.

Ne zaboravite ni da je biljka guzmanije prilično teška. Obavezno nečim pričvrstite saksiju kako se ne bi prevrnula.

Zalivanje guzmanije

Guzmanije uzima vodu i preko stabljike i lišća, a ne samo preko korena. Možete sipati po malo vode na mesto gde se lišće spaja i formira oblik nalik posudi, blizu dna biljke. Nikada ne sipajte vodu na listiće u boji niti na cvet. To će biljki dosta skratiti život.

Za uspešan uzgoj redovno čistite biljku od ostataka vode kako biste izbegli biljne bolesti i nakupljanje minerala koji se nalaze u vodi. Najbolje je da zalivate biljku kišnicom ili destilovanom vodom. Na taj način ćete izbeći nakupljanje kamenca i ostalih minerala na listovima biljke.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna