Guzmanija

1,600.00 RSD

Guzmanija je idealna sobna ili kancelarijska biljka.Zahvalna je za uzgoj u zatvorenom jer može da preživi i sa veoma malo svetla i ne smeta joj veštačko svetlo.

Ipak, ne prija joj da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.Guzmnija biljka može porasti do 60 cm u visinu i širinu.

Opis

Uzgoj guzmanije

Guzmanija spada u epifite, što znači da se ona svojim korenjem kači za koren neke druge biljke (obično neko drvo), umesto što raste sama. Epifite nisu paraziti i ne izazivaju nikakvu štetu kod domaćina. Guzmaniju možete posaditi u saksiji.

Pošto je njen koren više svojevrsno „sidro“ nego izvor vode i minerala, ako je zemlja previše meka i ako ima previše vode, koren će lako istruliti.

Ovaj problem možete izbeći na nekoliko načina. Koristite saksije i zemlju sa najboljom drenažom kako bi se omogućio adekvatan protok vazduha. Možete kupiti i zemlju specijalizovanu za biljke iz porodice bromelija ili sami praviti mešavinu od tresetnice, vermikulita i kore drveća. Truljenje korena ćete izbeći i određenim tehnikama zalivanja. Obavezno ostavite zemlju u saksiji da se sasvim osuši pre nego što opet zalijete biljku.

Ne zaboravite ni da je biljka guzmanije prilično teška. Obavezno nečim pričvrstite saksiju kako se ne bi prevrnula.

Zalivanje guzmanije

Guzmanije uzima vodu i preko stabljike i lišća, a ne samo preko korena. Možete sipati po malo vode na mesto gde se lišće spaja i formira oblik nalik posudi, blizu dna biljke. Nikada ne sipajte vodu na listiće u boji niti na cvet. To će biljki dosta skratiti život.

Za uspešan uzgoj redovno čistite biljku od ostataka vode kako biste izbegli biljne bolesti i nakupljanje minerala koji se nalaze u vodi. Najbolje je da zalivate biljku kišnicom ili destilovanom vodom. Na taj način ćete izbeći nakupljanje kamenca i ostalih minerala na listovima biljke.

Temperatura

Pošto guzmanija potiče iz trupskih krajeva, logično je da joj za uzgoj prija topliji vazduh i veća vlažnost vazduha. Guzmaniju ne bi trebalo držati na temperaturama nižim od 15°C, a najbolje je da je držite na temperaturi između 21 i 26°C. Ako je temperatura duže vreme viša od 26°C, to ovoj biljci ne prija.

Guzmaniji prija i vlažan vazduh.Ako se odlučite za gajenje guzmanije budite posebno pažljivi zimi, i ne dozvolite da biljka ostane u hladnoj i suvoj prostoriji jer će se osušiti.Za uzgajanje guzmanije može biti velik problem ako se grejete na centralno grejanje.

Ako držite biljku na prozoru, pazite da temperatura bude ujednačena u celoj prostoriji i da nema većih odstupanja. Ako želite da povećate vlažnost vazduha, stavite guzmaniju pored drugih saksijskih biljaka, ili u prostorije gde ima više vlage (kupatilo ili kuhinja). Ako vam je vazduh u kući jako suv, koristite ovlaživač vazduha. Ako uslovi za gajenje guzmanije nisu idealni, mogu se javiti gljivična biljna oboljenja.

Presadjivanje guzmanije

Kao i većina drugih bromelija, guzmanija tokom svog životnog veka samo jednom cveta. Cvet drugo traje, a zatim biljke počinje da odumire. Zdrava biljka će imati mladice pre nego što uvene. Možete uzeti ove mladice i presaditi ih u druge saksije, ili ostaviti ih da rastu „zakačeni“ za prvobitnu biljku.

Biljne bolesti

Guzmaniju biljne bolesti retko napadaju, posebno ako je držite u zatvorenom prostoru. Međutim, ako ne održavate optimalnu temperaturu i vlažnost vazduha, veći je rizik da će koren istruliti ili da će se javiti vunaste vaši i biljne vaši.

Da biste izbegli pojavu ovih bolesti, kada presadite ili kupite guzmaniju, prve tri-četiri nedelje je držite podalje od drugih biljaka. Tako ćete videti da li guzmanija ima neku bolest.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna