List Zamije na beloj pozadini

Zamija – Održavanje i sve o njoj

Zamija je prelepa i tropska biljka koja potiče iz Centralne i Južne Amerike. Sa svojim bujnim zelenim listovima i privlačnom pojavom, biljka Zamija daje dojam egzotične elegancije bilo kom unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru. Postoji preko 70 vrsta Zamije, svaka sa svojim jedinstvenim izgledom i zahtevima za rast.

Poreklo Zamije

Biljka Zamia potiče iz Centralne i Južne Amerike, sa vrstama koje se šire od Meksika do Argentine. Pripada porodici Cycad (Cikas), koja je jedna od najstarijih porodica biljaka na svetu, koja datira iz doba dinosaurusa. Zamija se može pronaći u širokom rasponu staništa, uključujući močvare, suve šume pa čak i pustinje.

Zamija u beloj saksiji na podu

Vrste Zamije

Postoji preko 70 vrsta Zamije, svaka sa svojim jedinstvenim izgledom i zahtevima za rast. Najčešće vrste su Zamija furfuracea, Zamia integrifolia, i Zamia pumila. Razlikuju se po veličini, obliku listova, i pojavama konusa.

Fizičke karakteristike

Zamija ima široke, bujne listove koji se nalaze na dugačkoj stabljiki. Listovi su gusti i čvrsti, a neke vrste imaju jedinstvene teksture na listovima. Konus. Biljka može narasti do 3 metra visine, iako su većina vrste mnogo manje.

Održavanje Zamije

Svetlost

Zamija voli svetlo, ali ne direktno sunčevo svetlo. Optimalno mesto za uzgoj je na mestu sa indirektnom svetlošću, čak toleriše i mesta sa malom količinom svetlosti.

Ukoliko primetite braon tačkice na vašoj biljci, to je znak da joj smeta prejako svetlo.

Okrećite Zamiju povremeno kako bi vi listovi dobijali umerenu dozu svetlosti.

Zalivanje

Zamija zahteva umereno zalivanje, sa pauzama između zalivanja kako bi se zemlja osušila. Pustite da se zemlja isuši pa tek onda zalijte i taj proces ponavljajte svakog puta. Budite oprezni jer previše vode može uzrokovati propadanje korena, tako da je važno zemlju ovlažiti, ali ne natopiti.

Zamiju takođe nazivaju i Lenja Žena, baš iz razloga jer joj ne treba posvećivati puno pažnje.

Zalivena Zamija

Zemlja

Zamija voli bogatu, dobro drenirajuću zemlju sa pH vrednosti od 6 do 7. Kompost ili organsko đubrivo dodato će pomoći u održavanju zdrave biljke.

Razmnožavanje Zamije

Zamija se može razmnožavati na dva načina, prvi način je da kada presađujete zamiju odvojite nekoliko grančica i da ih zasadite u posebnu saksiju i ona će rasti sama po sebi.

Drugi način je da je presadite listićem. U posebnu saksiju dodajte malo kamenja, obične zemlje za cveće i zemlju za orhideje. Kamenčiće stavite na dno saksije a zemlju za orhideje i običnu zemlju promešajte i navlažite. Zatim odvojite jedan listić sa Zamije i posadite ga u tu novu saksiju.

Saksiju držati pored majke biljke sa kojeg je skinut listić, nakon 3-4 nedelje će se listić osušiti a u zemlji će se stvoriti rizom iz kojeg će rasti nove grančice Zamije.

Zalivena Zamija u beloj saksiji na podu

U medicini

Neki delovi Zamije biljke su se koristili u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih bolesti, uključujući bolove u stomaku i probleme sa disanjem. Međutim, delovi ove biljke su otrovni ako se konzumiraju u velikim količinama, pa se ne preporučuje korišćenje u medicinske svrhe bez stručnog saveta.

Korišćenje u industriji

Zamija se koristi u industriji za proizvodnju papira, a takođe se koristi kao sirovina za proizvodnju drvenih proizvoda i izrade namještaja.

Zaključak

Zamija je biljka jedinstvena i privlačna koja je sve popularnija u vrtovima i domovima. Ne zahteva puno pažnje i može se uživati u biljci dugi niz godina. Kada se pravilno brine o ovoj biljci, može narasti u veličanstveno stablo sa bujnim listovima koji će vas svakodnevno ispunjavati.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna