Crveni cvet guzmanije

Guzmanija i sve o njoj

Guzmania lingulata, takođe poznata kao grimizna zvezda, je prelepa i egzotična biljka koja potiče iz kišnih šuma središnje i južne Amerike. Sa svojim živopisnim crvenim listovima i sjajnim zelenim lišćem je impresivna dopuna bilo kojem domu ili bašti. Ova biljka je popularan izbor za unutrašnju i spoljnu kultivaciju zbog svojih niskih potreba za održavanjem i lakoće brige.

Tabela sadržaja

Izgled

Guzmanija pripada porodici bromelija, porodica biljaka koja uključuje ananase i špansku mahovinu. To je biljka koja koja može narasti do 30cm visine i širine. Njena najimpresivnija karakteristika su njeni živopisni crveni listovi koji stvaraju centralni kupolasti oblik. Ti listovi mogu trajati nekoliko meseci. Lišće je sjajno zelene boje, oni su dugi i uski i mogu narasti do 40cm u dužinu.

Guzmanija izgled

Uzgoj i nega

Guzmania lingulata je biljka koja se lako uzgaja i savršena  je za početnike, kao i za iskusne vrtlare. Ona voli svetlo, neposredno svetlo i može podneti niske svetlosne uslove, ali neće dobro rasti u bez dovoljno svetlosti. Ona takođe voli vlažnost, pa je najbolje držati je u kupatilu ili kuhinji.

Zemlja bi trebala biti dobro odvodna i malo kisela, najbolje je koristiti specijalnu zemlju za bromelije ili mešavinu zemlje za kaktuse.

Guzmania lingulata je biljka koja se retko zaliva, pa je važno da se ne prekomerno zaiva. Tlo treba da ostane vlažno, ali ne i mokro. Prekomerno zalijevanje može dovesti do truljenja korena i smrti biljke.

Biljka treba da se presadi svakih nekoliko godina kako bi se osiguralo da ima dovoljno prostora za rast. Kada biljka cveta, njeni cvetovi će se sušiti i ostaviti plodove. Nakon toga, biljka će umrijeti. Međutim, prije nego što biljka umre, ona će stvoriti nove izdanke koji će se razviti u nove biljke.

Guzmania lingulata je otporna na bolesti i štetočine, pa ju je lako održavati. Međutim, ponekad se mogu pojaviti problemi sa truljenjem korena ako se prečesto zaliva.

Guzmanija, bromelija sa crvenim cvetovima

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna