Šarena orhideja

Nega Orhideje – Kompletan vodič za Održavanje

Egzotična orhideja Phalaenopsis koja potiče iz tropskih krajeva Azije i Australije, najpoznatija je po tome što ulepšava domove širom sveta. Postoji na hiljade vrsta orhideja ali nama najpoznatija je orhideja Phalaenopsis, koja zbog lakoće održavanja i prelepog cveta je jedna od najprodavanijih sobnih biljki u našim cvećarama.

Ukoliko ste naišli na ovaj članak, sigurno imate minimum jednu orhideju kod kuće i želite da znate kako da joj pružite najbolju moguću negu. Da biste uspešno održavali vašu orhideju, morate naći balans između vlažnosti, temperature, svetlosti, kao i protoka vazduha.

Nećemo mnogo da dužimo već ćemo krenuti sa konkretnim savetima kako da negujete vašu lepoticu.

Roze orhideja u keramičkoj saksiji

Zalivanje orhideje

Tokom vegetacije zalivajte orhideju jednom nedeljno ili kad god njeni otvoreni koreni postanu prljavo bele boje. Prelijte mlakom vodom biljku, koru i vazdušasto korenje tri ili četiri puta u roku od 10 minuta, dajući joj dovoljno vremena za apsorpciju. Zatim budite sigurni da nije ostalo viška vode (da biljka ne pluta u vodi) i tek onda je vratite na svoje mesto, ukoliko je ostavite da pluta u vodi doći će do truljenja listova i biljka će se osušiti.

Tokom sezone cvetanja, možete smanjiti zalivanje na otprilike jednom u dve nedelje.

Svetlost

Da biste vašu orhideju držali u životu, potrebno joj je obezbediti dosta svetlosti ali ne direktne, direktna svetlost može je spržiti. S vremena na vreme rotirajte vašu biljku kako biste održali njen rast ravnomernim. Tokom zime možete vašu orhideju staviti na prozor koji je okrenut ka jugu ili istoku.

Biljka će sa ravnomernim osvetljenjem proizvesti svetlo zelene listove, sa premalo osvetljenja će proizvesti tamno zelene listove, dok sa previše svetlosti će se na ivici lista pojaviti ružičasta ili crvenkasta nijansa.

Roze orhideja u keramičkoj saksiji, na terasi

Temperatura

Obzirom da je tropska biljka, orhideja phalaenopsis će najbolje uspevati na mestima na kojim je toplo a vlažno (između 21°C i 29°C). Što je temperatura viša, to bi i vlažnost vazduha trebala biti veća.

Orhideje takođe vole kontrastne dnevne i noćne temperature, da bi procvetala biljci je potrebno par hladnijih noći (između 12°C i 18°C).

Zemlja za orhideje

Orhideja phalaenopsis je epifit – biljka koja raste na drugoj biljci a nije parazit. Da bi oponašali prirodne uslove, orhideje su u saksijama posađene sa specijalnom zemljom tj. mešavinom kore drveta, treseta i kokosovih vlakna.

Gde kupiti zemlju za orhideje

Ovaj tip zemlje možete pronaći u svim bolje snabdevenim cvećarama u vašem gradu a možete ih naručiti i online.

Orezivanje orhideje

Orezujte orhideju jednom godišnje i to kada je u fazi mirovanja, nakon što joj cvetovi izblede. Koristeći čiste makaze isecite gornji deo stabljike na 2cm ispod čvora kako biste podstakli biljku da više cveta u sledećoj sezoni. Uklonite sve smeđe ili crne listove i odstranite mrtvo korenje.

Presadjivanje orhideje

Orhideju presadite u proleće, nakon što joj cvetovi otpadnu i korenje počne da izlazi iz saksije. Već zrela biljka se presađuje na svake dve godine. Orhideju ćete presaditi tako što ćete uzeti saksiju za broj veću od prethodne koji ćete pre sadnje lepo dezifikovati jer su orhideje jako osetljive na bakterije.

Operite ruke i sve alate koje ćete koristiti, pusite da se saksija potpuno osuši i nakon toga dodajte miks zemlje za orhideju i to samo do pola saksije. Nakon toga pažljivo izvadite orhideju iz stare saksije i uklonite svo smeđe korenje, stavite je u novu saksiju i dopunite zemljom do vrha.

Grana orhideje sa ljubičastim cvetovima

Prihrana za orhideje

Orhideje se prihranjuju specijalnim đubrivom koje im pruža bitan set hranjivih sastojaka, održava orhideje u dobrom stanju i stimuliše dugo i često cvetanje. Redovno korišćenje đubriva za orhideje ubrzava razvoj cvetnih pupoljaka i obezbeđuje intezivan rast listova, korenovog sistema, zdrav izgled lišća i cvetanje.

Za vreme cvetanja obavezno je prihranjivanje specijalnim đubrivom za orhideje koje možete pronaći u tečnom obliku, obliku štapića ili u obliku šumećih tableta (pridržavajte se uputstva sa pakovanja proizvoda).

Bez đubriva cvetovi su dosta manji a pupoljci su žuti i opadaju, đubrivo je od velike pomoći za uspešno cvetanje orhideje.

Preko zime se ne koristi prihrana jer je tada period mirovanja, čim počnu da niču listovi ili mladice kreće se sa prihranom orhideje na svako drugo zalivanje.

Kako da ponovo procveta?

U divljini orhideja phalaenopsis cveta samo jednom godišnje, dok u kućnim uslovima je možemo naterati da cveta na svakih šest meseci uz par jednostavnih koraka. Kada poslednji cvet opadne, odrežite stabljiku na najviše 4-5cm od poslednjeg čvora. Nastavite da brinete o svojoj orhideji kao i obično, hranite je razblaženim tečnim đubrivom kako biste podstakli rast i ponovno cvetanje.

Premestite orhideju u hladniju prostoriju (između 12°C i 18°C) i sa puno svetlosti, posle nekog vremena u ovoj hladnoj prostoriji bi trebala da vam ponovo procveta.

Cvet roze orhideje

Kako oporaviti orhideju?

Izvadite orhideju iz saksije i odstranite supstrat, nakon toga odstranite svo trulo korenje i granu, tako da vam ostane samo ono zdravo korenje i listovi. Sa hidrogenom dezifikujte središnji deo odakle raste grana orhideje i ispod svuda gde ste sekli trulež.

Supstrat (u najboljem slučaju perlit) pokvasite i stavite u saksiju samo da popunite dno, nakon toga stavite biljku u saksiju i dopunite perlitom do vrha.

Nakon što ste sve odradili, ostaje samo da se nadate da će se vaša biljka oporaviti.

Gde kupiti orhideju?

Orhideju phalaenopsis možete kupiti u skoro svim cvećarama, na pijaci, a možete naručiti i online.

Savetujemo vam da pre online narudžbine proverite sa prodavcem da li lepo obezbeđuju samu pošiljku i za koji vremenski period mogu da vam pošalju orhideju.

Cena orhideje

Cena orhideje u cvećarama varira u zavisnosti od dobavljača i zemlje iz koje uvoze ovu predivnu biljku.

Cena orhideje sa jednim štapom varira između 800din – 1500din
Cena orhideje sa dva štapa varira između 1500din – 2500din.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna