Anturijum

1,800.00 RSD

Anturijum je jedna od sve češće gajenih sobnih biljaka. Ona svojim elegantnim habitusom krasi svaki enterijer, daje mu posebnost i unosi dašak egzotike tropskih krajeva.

Uzgoj anturijuma

Anturijumu odgovara mesto sa puno sunčeve svetlosti. Izbegavati direktno sunce, pa je idealna indirektna svetlost ili polusenka. Optimalna temperatura, za gajenje anturijuma kreće se od 16-30°C. Temperatura prostorije u kojoj se nalazi trebalo bi da bude što više ujednačena, i bez velikih kolebanja, jer nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke.

Tokom zime ona ne sme da bude niža od 15°C. Anturijumu je potrebno redovno zalivanje i to najbolje u pre podnevnim časovima. Preporučuje se zalivanje vodom koja je odstajala ili prokuvanom kada je zemljište potpuno suvo. Zimi se zaliva jednom u 10 do 12 dana, a leti na svaka 3 dana. Jednom nedeljno se cela biljka može oprati vlažnom krpicom ili blagim mlazom tuša. Saksija se može potopiti u dublju posudu sa vodom tako da nivo vode bude malo iznad gornje ivice.

Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha saksija se ostavlja sa strane da se ocedi. Anturijumu je potrebna visoka vlažnost vazduha. Listove treba povremeno orošavati mekom vodom, prokuvanom ili odstajalom vodom. Prilikom orošavanja ne treba kvasiti velike brakteje, obojene listove, takođe moguća je pojava nekroza listova, usled preteranog orošavanja.

Leti kada su velike vrućine može se orošavati više puta u toku dana, a zimi jednom dnevno kada je vazduh u prostoriji suv. Tokom zime saksiju treba držati u podmetaču koji je ispunjen kamenčićima i vodom, tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića.

Do pojave žutih i suvih listova anturijuma dolazi usled viška ili manjka vode, da je biljka na promaji, ili joj je hladno. Kada kod anturijuma primetite klonulost listova potrebno je tada biljku premestiti, jer je ona sigurno na promajnom mestu.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Anturijum voli dobro dreniran supstrat, lak i rastresit. Na dno saksije poželjno je staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Odgovara mu mešavina od podjednakih delova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića drvenog uglja. Zemljište je potrebno obilno zaliti i ostaviti da se prosuši do sledećeg zalivanja.

Presađivanje mladih biljaka se vrši jednom godišnje, u martu ili aprilu, pre početka vegetacije, dok se presađivanje starijih biljaka vrši svake druge do treće godine, i to za broj veću saksiju, ali ne u preveliku. Poželjno je da saksija bude od plastike ili gline, plitka koja odgovara njegovom kratkom korenu.

Nadzemni deo biljke mora da ostane iznad zemlje, jer kako biljka raste, raste i koren, tako da je on delom iznad zemlje i najbolje je da se prekrije mahovinom. Anturijum je osetljiv na đubriva koja sadrže karbonate, pa bi ih trebalo izbegavati.

Ukoliko želite da imate biljku bujnih i velikih, cvetova i listova redovno je prehranjujte đubrivom u toku vegetacionog perioda, od aprila do septembra, i to dva puta mesečno, organskim đubrivom za cvetnice. Pažljivom negom, anturijum će se razvijati i cvetati dugi niz godina.

Nakon mnogo ukrštanja uzgajivači su uspeli da dobiju hibride ove biljke pogodne za gajenje u saksijama. Anturijum cveta svake godine u leto, u periodu od juna do februara.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna