Kalantea

950.00 RSD

Kalatea pripada porodici Maranthaseae. Predstavlja pravu egzotičnu biljku koja raste u tropskim prašumama Centralne i Južne Amerike. Dok se u ostalim krajevima gaji isključivo u zatvorenim prostorijama, tj. kao saksijsko cveće za vaš dom.

Nega

Idealna temperatura je od 18 do 20 stepeni Celzijusovih, nikako ispod 16 stepeni. Leti obavezno mora biti u polusenci, a zimi na istočnom ili zapadnom prozoru, ali zaštićena od direktnog sunca jer listovi mogu da izblede i dobiju opekotine.

Kalatea traži dosta vlage, pa zemlju nikada ne smete ostavljati suvom. Tada listovi počinju da se uvijaju, a na ivicama se javljaju ružne smeđe šare. Međutim, nemojte ni previše zalivati, jer će istruleti. To znači da morate naći optimalni sistem kako biste joj udovoljili. Preporučljivo je da se zaliva destilovanom vodom ili odstajalom na sobnoj temperaturi leti svakog dana, zimi dva puta nedeljno.

Takođe, obavezno je svakodnevno orošavanje mlakom vodom kako bi se obezbedilo dovoljno vlage, a možete saksiju držati na podlozi sa mokrim šljunkom.

Tokom vegetacije, svake druge nedelje biljku treba prihranjivati tečnim đubrivom, a jednom godišnje je presaditi u veću saksiju. Pri tome zemlja mora da sadrži 1/3 humusa, 1/3 peska i 1/3 treseta.

Iako zvuči kao razmažena biljka koja traži previše pažnje, kalatea je vredna toga. Jer uz malo više truda pretvoriće vaš dom u mali tropski raj.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna