Kordilina australijska

1,290.00 RSD

Kordilina je ukrasna sobna biljka nalik na dracenu. Njeni šareni listovi raznovrsnih boja i formi uneće u svaki prostor dašak egzotičnih krajeva. Nega nije previše zahtevna i uz malo truda kordilina će pružiti osećaj vedrine.

Nema na zalihama

Opis

Nega

Idealna temperatura za kordilinu je od 18 do 24 stepeni. Može dobro da podnese i niže temperature, ali ne ispod nule.

Kordilini je potrebno redovno, ali umereno zalivanje, vodom sobne temperature, koja sadrži malo kamenca. Zaliva se kada se zemlja prosuši, u toku leta na 3 do 4 dana a zimi svakih 8 dana. Prija joj i redovno orošavanje, i više puta na dan, mlakom vodom posebno u toku zime, ako je u prostoriji sa centralnim grejanjem. Kordiline koje su na prozorskoj dasci najbolje je držati iznad podmetača s vodom, jer se oko njih stvara vlažna atmosfera. Za dobru drenažu na dno saksije se može staviti sloj krhotina stare terakota saksije ili sloj šljunka.

Da bi listovi kordiline imali intenzivnu boju treba je prihranjivati u toku leta, jednom do dva puta mesečno.

Razmnožavanje

Kordilina se razmnožava izdancima koji izlaze iz korena, vršnim reznicama i semenom. Reznice dužine 6 do 8 cm se zabodu do pola u peskovitu zemlju. Ako se obezbede povoljni uslovi, naročito toplota zakoreniće se brzo.

Preporučuje se presađivanje kordiline svake druge ili treće godine u proleće, u saksiju za broj veću. Prilikom presađivanja, treba paziti da se ne ošteti koren, jer je vrlo osetljiv.

Listove kordiline treba redovno brisati vlažnom krpom ili sunđerom.

Dok kordilina ne dobije oblik stabla mogu se uklanjati samo listovi koji počnu da blede ili da se savijaju.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna