Monstera

1,100.00 RSD

Monstera, poreklo vodi iz Meksika , njegovi listovi mogu da budu veoma veliki do 80 cm, tamno zelene boje, sjajni i kožasti.

Monstera se drži leti i zimi u sobi na zaklonjenom mestu od sunca. Promaju ne voli, a ni premeštanje s jednog mesta na drugo.

Nega monstere

Za vreme rasta treba obilno  da se zaliva, tako da mi je zemlja stalno vlažna. Zimi se nešto manje zaliva, ali sve zavisi od temperature prostorije u kojoj je smešten. Treba češće da se prska odstajalnom vodom, i s vremena na vreme da mu se obrišu listovi od prašine. Zimi ređe orošavajte, a nakon zalivanja  višak vode prospite da ne dođe do pojave bolesti. Prihranite ga prihranom za cveće.

Dosta  dobro podnosi razliku u temperaturi, tako dobro uspeva i pri temperatuti  od 10 do  25 °C , a to je dosta veliki raspon s obzirom da je monstera tropska biljka.

Zahteva veoma veliku saksiju i jako hranljivu mešavinu zemlje od komposta, treseta, i peska. Rasadjivanje monstere se radi kad mu saksija postane mala. Svake godine treba da im se menja površinska zemlja.

Razmnožavanje

Monstera se razmnožava izbojem iz velike biljke, ali svaka takva reznica mora da ima bar po jedan pupoljak koji se ukopa ukoso  u peskoviti treset ili u zemlju 1 cm ispod povšine, gde brzo pušta žilice ili nadzemne listove. A reznice možete da stavite i u vodu da puste korenje, pa je zasaditi u saksiju. Nemojte da preterujete sa zalivanjem da biljka ne istruli.

Orezivanje

Orezivanje je potrebno samo velikim koji mogu da se skrate. Monsteru orežite na željenu veličinu, nožem ili makazama, tako će lepše da se grana.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna