kako presaditi orhideju

Kako presaditi orhideju?

Dok bi se prosečna tropska biljka trebala presadjivati otprilike jednom godišnje, orhideje imaju potpuno drugačiji scenario sa presađivanjem. Evo kako znati kada je vreme za ponovno presađivanje orhideje i kako to uspešno učiniti.

orhideja cvecara lotos

Imate orhideju već duže vreme i verovatno se pitate da li bi trebalo da je presadite i kada je najbolje vreme za to. Orhideje imaju malo drugačiji postupak presađivanja od standardnog, ali ne brinite se mi smo tu da vam pokažemo kako to da uradite.

Da biste započeli, trebalo bi da pratite znakove koji vam ukazuju da je vreme da ponovo presadite orhideju. Generalno gledano, vašu orhideju treba presađivati na svake 1-2 godine ili ako saksija počinje neprijatno da miriše. I budite sigurni da sačekate dok  orhideja ne cveta.

Još uvek niste sigurni? Evo nekih obaveštajnih znakova da je vreme da se prepravljaju stvari:

1. Prerasla je

Ako pogledate u saksiju svoje orhideje i primetite da korenje izgleda previše zbijeno, vreme je da se ponovo presadi.

2. Supstrat je istrošen

Kad vaša orhideja potroši sve hranjive sastojke iz supstrata ili zemlje u kojoj se nalazi, vremenom će se početi razgrađivati u kompost. Kao što smo ranije spomenuli, 1-2 godine je optimalno vreme za premeštanje, ali ponekad supstrat za orhideje može ranije da propadne, posebno ako se vaš trenutni lonac ne isuši pravilno. Ako osetite neugodan miris, presadite je.

3. Korenje izgledaja čvrsto i zapetljano

Korenje orhideja obično raste mnogo bliže od korena ostalih biljki, zbog čega može izgledati kao da su zapleteni. Sve dok su korijeni vaše orhideje lagano povezani i lagano se preklapaju, možete pričekati da ponovo presadite. Ako su koreni tesno zapleteni, vreme je da je presadite.

orhideja nega orhideje presadjivanje

Kada saznate kada je vaša orhideja spremna za presađivanje, sledite sledeće korake:

1. Uklonite sve predmete

Izvadite granu iz zemlje i odvojite orhideju od šnalica.

2. Obrežite bilo koji mrtvi materijal

Ako na vašoj orhideji postoji mrtva stabljika, obavezno odrežite stabljiku na donjem čvoru. Ako imate zdravu biljku, isecite 2-3cm iznad čvora da biste podstakli novi rast.

3. Uklonite orhideju

Zatim pažljivo izvadite orhideju iz njene saksije.

4. Obrežite sve korene koji umiru

Jednom kada izvadite orhideju iz njene saksije i dobro pogledate njeno korenje, obavezno obrežite korene koji umiru ili propadaju. Pazite na bilo koje korenje smeđe ili posebno meko.

5. Dodajte cimet

Nakon što ste uklonili mrtvo korijenje, pospite cimetom po korenima. Ovo pomaže u sprečavanju bilo kakve infekcije.

6. Pribavite prehranu

Stavite svoju orhideju u saksiju koja je za 2 do 3cm veća u prečniku od prethodne saksije, zatim dodajte novi supstrat za orhideje.

7. Nastavite uobičajenu negu

Nakon što ste vau orhideju smestili u novu saksiju, vratite je na uobičajno mesto i nastacite da je zalivate redovno.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna