saksijsko cvece

Kako odabrati najbolju biljku za vaš dom?

Verovatno ste već mnogo puta videli kuće koje su ukrašene biljkama zbog kojih ste poželeli i vi to da uradite.
Ipak, kad se odlučite na to, nemate pojma odakle početi.

Mogućnosti su beskrajne, a često ne znate da li će cvet ili biljka koja vam se toliko sviđa moći da preživi u delu vašeg doma gde baš želite da je stavite.

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta tako da možete neustrašivo ukrasiti bilo koji deo veše kuće  cvećem ili biljkama.

Krenimo!

sobno bilje

Biljke koje ne zahtevaju previše svetlosti

Generalno, hodnik ima malo ili nimalo svetla, pa bi vam bilo oprošteno da mislite da je neprikladan prostor za biljke i cveće.

Ali bez brige: jeste li znali da postoje biljke sa supermoćima koje mogu da žive na mestima sa malo svetlosti?

Bromelije, sansevijerije i kalateje su prelepe biljke kojima nije potrebno mnogo svetlosti da bi ostale u savršenom stanju. Štaviše, one su idealne biljke za one koji počinju sa baštovanstvom.

Kupatila takođe nemaju dovoljno prirodne svetlosti. U ovom slučaju, najbolje opcije su biljke koje uspevaju na vlazi i ne trebaju im direktnu sunčevu svetlost, poput orhideja i anturijuma.

Ako razmišljate da stavite buket svežeg cveća u sobu bez mnogo prirodnog svetla, savetujemo vam da to ne uradite, jer cveću treba svetlosti, ako ne želite da se brzo osuši.

Sada znate da je moguće ukrašavati tamnije prostorije biljkama i cvećem. Međutim, pokušajte da budete sigurni da ima bar malo prirodnog svetla. Na kraju krajeva, to su živa bića!

sobno bilje u tamnijim prostorijama

Ozelenite kuhinju

Biljke su preporučljiva opcija za uređenje ovog dela kuće. Peršun, ruzmarin, bosiljak i menta dodaće svež i ukusan dodir vašim jelima i vašoj kuhinji. Međutim, da bi ostali u besprekornom stanju, potrebno im je puno svetlosti.

Ako vam kuhinja nije baš sjajna, preporučujemo robusnije biljke, poput aloe vere i porodice kaktusa. Takođe će unositi dodir zelenila i radosti u kuhinju.

biljke za kuhinju

Koje cveće ili biljke su najbolje za svetlije prostorije

Svetle sobe su raj za biljke i cveće i nude beskrajne ukrasne mogućnosti. Bez obzira na to, važno je pokušati i osigurati da ne primaju previše direktne sunčeve svetlosti, jer bi mogli izgoreti.

U veoma svetlim sobama, uvek je dobra ideja da se uvede nagoveštaj boje i kontrasta sa svežim cvećem.

Gerberi, koji simbolizuju radost i nevinost, mogu biti idealna i zabavna opcija za ovu vrstu okruženja, jer dolaze u više boja koje možete kombinovati da napunite sobu pozitivnom energijom.

Crvene ruže ili alstroemerije dodaju elegantan i klasičan dodir, na primer, bledo obojenim sobama.

Ako je biljka ono što tražite, dracaena fragrans i monstera  su biljke koje je vrlo lako paziti i izgledaju sjajno u spavaćoj sobi ili dnevnoj sobi.

cvece za sobu sa vise svetlosti

Ako imate malo terasu ili balkon i želite ga ispuniti životom koristeći biljke i cveće, važno je imati na umu količinu svetlosti koju dobija i izloženost kiši.

Geranijumi, tratinčice (bela rada) i lavanda, na primer, su stabilne biljke koje vole mnogo sunčeve svetlosti.

Ako vam balkon nije veoma sunčan, možete izabrati vodeniku (lepi jova) ili begoniju, jer dobro uspevaju na tamnijim mestima. Ipak, treba izbegavati niske temperature i treba ih redovno zalijevati.

Opet, ne preporučujemo da buket cveća stavljate na balkon ako je jako sunčano, jer im je direktno sunčevo svetlo previše agresivno. Leti, ako noći nisu pretople, možete staviti vazu vani kako biste cveću dali malo kiseonika i osvežili ih.

Nadamo se da su ovi saveti korisni i da će vam pomoći da odaberete savršene biljke i cveće za ukrašavanje svog doma. Kao što vidite, uvek ćete pronaći opciju koja vam odgovara.

cvece za balkon

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna