Vriseja

1,100.00 RSD1,500.00 RSD

Vriseja pripada rodu bromelija i zbog sabljastih listova i neobičnog cveta crvene, žute ili narandžaste boje poznata je i po nazivu kićena sablja.

Gaji se kao sobna biljka, a održava slično kao i druge vrste bromelija.

Nega Vriseje

Vriseji odgovara indirektna sunčeva svetlost ili polusenka. Ako dobija više svetlosti boja listova je intenzivnija. Ali, kada je na dobro osvetljenom prozoru zaštitite je prozirnim zavesama od direktnog sunca.

Idealna sobna temperatura za vriseju je oko 20 stepeni. Sredinom maja se može izneti napolje i staviti na senovito mesto, a kasnije može malo da bude i na sunčanijem mestu.

Vriseja se gaji u malim saksijama, prečnika 10 do 15 cm, i nije potrebno da se presađuje u veće.

Supstrat za vriseju treba da bude bogat humusom, kiseo i dobro dreniran. Preporučuje se mešavina mahovine, lišća, peska i komposta.

Vriseja se zaliva u središte lisne rozete, koja treba da bude uvek puna vode, osim u zimskom periodu kada treba da bude suva. Prija joj zalivanje vodom sobne temperature, destilovanom vodom ili kišnicom. Nepravilno zalivanje ili zalivanje tvrdom vodom izaziva truljenje korena i propadanje biljke.

U toku toplog leta i zimi u toploj prostoriji vriseju treba redovno orošavatii čistom, mlakom vodom. Od promaje je treba naročito čuvati. Ako listovi počnu da žute, treba povećati vlažnost vazduha oko nje.

Da bi se zemlja u saksiji natopila vlagom vriseju treba povremeno izlagati kiši.

Vriseja se retko prihranjuje, razblaženim rastvorom đubriva koji se sipa u lisnu rozetu.

Saksija

Keramička, Plastična, Bez ukrasne saksije

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna