Sanseverija

1,100.00 RSD

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik.

Pripada rodu Sanseveria koji obuhvata više od 50 vrsta, a kao sobne biljke uzgaja se 10 vrsta. Postoje vrste koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim domovina najčešće su obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu dostiću veličinu do 100cm.

Uzgoj sanseverije

Ukoliko nemate mnogo vremena koje bi ste posvetili sobnim biljkama onda su sanseverije pravi izbor za vas. Sanseverije se presađuju svake 2 do 3 godine u malo veće posude. Zemlja u koju sadimo sanseverije treba da je rastresita i propusna. Za sadnju koristiti pliće i šire saksije, jer imaju plitak koren.

Ne treba je previše zalivati, jer je podložna truljenju. Prilikom zalivanja obratiti pažnju da voda za zalivanje ne dođe u središte biljke. Ukoliko se voda zadržava  u središtu biljnog busena izazvaće truljenje biljke. Zalivanje obaviti kada se zemlja u saksiji prosušila. Leti je zalivanje češće i obilnije, dok se zimi zalivanje smanjuje. Voda iz tanjirića ispod saksije treba se izliti. Za zalivanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svetlim prostorijama sanseverije će cvetati. Njihovi cvetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podseća na miris vanile.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna