Plava orhideja

2,450.00 RSD

Orhideje su egzotične i tropske biljke.

Zbog privlačnosti, raznovrsnosti svog cveta i svedenosti svoje strukture, one daju eleganciju svakom prostoru.

Opis

U prirodi postoji preko 30 hiljada vrsta orhideja, a više od 100 hiljada registrovanih hibrida. Njihovo prirodno stanište su tropske i suptropske vlažne šume. Neke vrste su izuzetno retke i veoma ih je teško gajiti van prirodnog staništa, jer zahtevaju veoma specifične uslove i puno brige. U prirodi orhideje vise sa drveća ili rastu na njemu i preko svojih korenčića skupljaju vlagu iz vazduha.

Među kultivarima, koji se lako gaje kao sobno bilje, najpopularnija jeste orhideja phalaenopsis. Nju ćete naći u svim cvećarama, garden centrima, kao i većim marketima. Njene karakteristike jesu mesnati, ovalni listovi, kao i tanke grančice, na kojima biljka cveta u grozdovima. Cvetovi su joj raznih boja, od jednobojnih do višebojnih kombinacija.

Orhideja phalaenopsis za početnike

Kada budete kupovali orhideju, ona će biti u cvatu, zasađena u odgovarajućem supstratu i tankoj i prozirnoj saksiji. Vaše je samo da je kompletno prebacite u neku dekorativnu saksiju i obezbedite joj dovoljno svetla i vode. Phalaenopsis će rado biti u cvatu narednih 6 do 10 nedelja. Većina orhideja cveta jednom godišnje, ali ukoliko im nega koju dobijaju izuzetno prija, može da se desi da vas obraduje svojim cvetanjem i još koji put. Prednost prozirne saksije jeste što možete da pratite kako se ponaša korenje biljke i tako znate kada je vreme za novo zalivanje.

Zalivanje

Kod orhideje ne govorimo o klasičnom zalivanju, već o potapanju. Biljci ćete obezbediti neophodnu vodu tako što ćete je jednom nedeljno potopiti zajedno sa njenom prozirnom saksijom u neki veći sud pun vode. Biljku ostavite nekih 15 minuta da korenje dobro upije vodu. Zatim saksiju ocedite od suvišne vode tako što ćete je ostaviti na suvom, recimo u sudoperi dodatnih 10 minuta i tek onda saksiju sa biljkom vratite u dekorativnu saksiju koju ste joj namenili.

Ovaj postupak potapanja možete da ponavljate na od prilike svakih nedelju dana, ali obavezno pre svakog potapanja proverite u kakvom je stanju korenje. Ukoliko je ono još uvek svetlo zeleno i ima punoću, to znači da ima dovoljno vode u sebi, te sačekajte koji dan sa potapanjem. Ukoliko se korenje smanjilo, gotovo smežuralo i poprimilo je srebrnkastu boju, onda je vreme da dobije vodu. Ne zaboravite orhideje ne vole da im je koren potopljen u vodi, jer će na taj način on poćeti da truli.

Svetlost i orhideja

Orhideja će rado cvetati ukoliko joj obezbedite dovoljno svetlosti. Zato biljku smestite najbolje blizu prozora, ali na mestu koje nije izloženo promaji i osetnim temperaturnim razlikama. Ukoliko je vaš prozor izložen jakom suncu i visokim temperaturama, što se naročito odnosi na letnje mesece, orhideju ili premestite na neko drugo mesto ili malo udaljite od direktnog sunca. Orhideja voli umerenu temperaturu i stalne uslove i promene sa toplog na hladno joj sigurno neće prijati. Ne zaboravite da biljci ne prija i česta promena mesta, već bi bilo idealno da joj pronađete stalno mesto u kući na kome će ona biti srećna. U našim klimatskim uslovima se pokazalo da orhideje uspevaju na ili blizu prozora, koji gleda na istok. Tu će dobijati dovoljno svetla, a opet neće biti izložene jakom suncu.

Šta kada biljka prestane da cveta?

Kada vaša biljka završi sa cvetanjem, stabljika koja je nosila cvetove će početi da menja boju i da se suši. Kada se osuši, slobodno je isecite pri samoj bazi, odakle i polazi iz biljke. Biljka sada ulazi u fazu mirovanja. Obezbedite joj samo redovno zalivanje i sačekajte sa prehranom. Posle izvesnog vremena ćete primetit da se pojavljuje zametak nove stabljike. Sada je vreme da olakšate biljci tako što ćete joj obezbediti đubrivo. U svim većim garden centrima, poljprivrednim apotekama, kao i supermarketima, ćete naći fertilajzer za orhideje u obliku štapića. Orhideje vole prehranu koja ne sadrži ureu i koja će joj obezbediti azot, koji prirodno postoji u baštenskom zemljištu. Dovoljno je da zabodite jedan ovaj štapić u supstrat u kome je biljka. On će se vremenom razložiti. Pauzirajte malo pa ponovite. Ovu praksu nastavite i tokom cvetanja. Alternativno možete da koristite i tečno đubrivo za orhideje, koje ćete razblažiti u vodi prema uputstvu. Orhideja ne voli preterano i često prehranjivanje, pa zato budite umereni u dobrim namerama.

Presađivanje orhideje

Vremenom će, naročito ukoliko istu orhideju imate nekoliko godina, njeno korenje prerasti saksiju, zauzeće govoto ceo njen prostor i počeće da se šire i van nje. Tada je vreme za presađivanje orhideje, zapravo skraćivanje korenčića. Osnovno pravilo je da nikada ne presadjujte orhideju dok cveta, jer će to predstavljati veliki stres za biljku, koji može da joj ne samo skrati vreme cvetanja, već da utiče da biljka počne da gubi cvetove. Sačekajte da cvetanje prestane, da biljka uđe u svoju fazu mirovanja. Tada je pravo vreme da joj skratite neuredne korenčiće. To ćete uraditi jednostavno tako što ćete biljku istresti iz saksije i saksiju isprazniti od supstrata. Uzmite oštre baštenske makaže i skratite korenčiće na dužinu da mogu da stanu u saksiju, a opet ne ostavljajte ih previše dugačkim, jer ćete brzo morati da ponavljate ovaj proces. Veoma je bitno da makaze budu oštre, kako biste napravili čiste i otvorene rezove, koji će biljci omogućiti da upija vodu. Ne secite koren ni preterano kratko, jer biljka neće moći adekvatno da se hrani.

Iskoristite ovu priliku da providnu plastičnu saksiju operete, a zatim zamenite biljci supstrat za novi. Vremenom supstrat u kome se nalazi orhideja počinje da se razlaže čime počinje da guši koren biljke, jer nije više rastresit i ne omogućava dovoljno strujanja vazduha. Orhideja phalaenopsis koristi supstrat koji je obično kora četinara, jele ili bora. Ovakav supstrat ne zadržava vodu preterano, lako se cedi i omogućava dovoljno strujanja vazduha između korenčića biljke, koje je neophodno kako bi se predupredilo truljenje, gljivice i bolesti boljke. Suptrat ćete naći u manjim pakovanjima čak i u cvećarama koje prodaju orhideje i trajaće vam godinama. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam orhideja posle presađivanja ne bude cvetala izvesno vreme, možda čak i godinu dana. To je normalna reakcija.  

Razlozi zašto vam orhideja ne cveta

  • Nema dovoljno svetlosti
  • Ima previše svetlosti, a to ćete primetiti najviše po listovima vaše biljke na kojima će se javiti opekotine, žute i tamne kružne mrlje
  • Previše je pomerate sa jednog na drugo mesto i menjate joj temperaturu sredine
  • Ne prehranjujete je
  • Biljka je prerasla svoju saksiju
  • Previše ili premalo vode dobija. To ćete najlakše videti po listovima, koji će umesto glatkih i zelenih početi da bivaju žuti i zgužvani.

Ukoliko vašoj orhideji budete pružili dovoljno pažnje i nege, uživaćete u njenim cvetovima godinama.