Fikus bendžamin

950.00 RSD

Fikus bendžamin jedna je od omiljenih sobnih biljaka, pa gotovo da nema doma koji ne krasi uplakana smokva, kako se još naziva ovo cveće.

Pripada rodu Fikusa koji broji oko 850 vrsta. Poreklom je iz južne i jugoistočne Azije i Australije. Mada se može naći u svim toplim delovima sveta.

Opis

Nega i održavanje

Fikus bendžamin je biljka koja nije komplikovana za održavanje. Fikus je izbirljiv samo po pitanju zalivanja i mora se čuvati od naglih promena temperature. Kada održavate fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, najbitnije je održavanje vlažnosti oko biljke.

Osim toga, fikus bendžamin zahteva đubrenje hranljivim materijama, optimalno đubrenje je jednom mesečno tokom proleća i leta, odnosno jednom u dva meseca u periodu jeseni i zime.

Sadnja

Najkomplikovaniji deo održavanja jeste sama sadnja. Fikus bendžamin, što se sadnje tiče, ne zahteva puno napora već samo poštovanje određenih pravila. Pre svega, treba znati da fikus bendžamin jako brzo raste pa iz tog razloga tlo treba biti hranjivo. Optimalna smeša je mešavina treseta i humusa.

Fikus bendžamin je najbolje saditi u periodu od marta do avgusta. Sledeća važna stvar nege fikus bendžamina je presađivanje. Ne bi trebalo presađivati fikus bendžamin u posudu koja je mnogo veća od njegovog korena. Veoma je često pitanje, kada je najbolje presaditi fikus bendžamin, najidealnije vreme za to je proleće.

Zalivanje

Fikus bendžamin, što se zalivanja tiče, ne predstavlja zahtevnu obavezu. Najidealnije je zalivati ga jednom nedeljno. Poželjno je sačekati da se zemlja osuši pre narednog zalivanja. Ukoliko je fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, sa izrazito suvim vazduhom, potrebno je zalivati ga dva puta nedeljno, ali obavezno pričekati da se zemlja pre zalivanja prosuši. U periodu velikih vlaga ili u zimskim danima, moguće je odložiti zalivanje fikus bendžamina.

Orezivanje

Fikus bendžamin lako podnosi orezivanje. Ukoliko je biljka prerasla i gubi svoj oblik, bez posebnih tehnika i predznanja možete orezati Vašu biljku. Dovoljno je orezati jednom godišnje i to će pomoći da lišće izgleda bujnije i lepše.